Quantcast
Channel: Grünerløkka Brygghus –Ølportalen
Viewing all 28 articles
Browse latest View live

Bryggeriboom for mikrofestival

$
0
0

I morgen er det igjen klart for Grünerløkka Mikrobryggfestival. Som ved tidligere år, åpner Grünerløkka Brygghus porten til bakgården utenfor bryggeriet for to dager med ølfestival. I år er det hele 22 bryggerier som deltar på festivalen. Det er for første gang flere internasjonale bryggerier på deltagerlisten. Beavertown, BrewDog, CAP, Wild Beer og De Molen vil nøre å finne på bryggeriområdet.

– Vi har kanskje tatt litt av når det gjelder antall bryggerier. I år var det 13 bryggerier på festivalen. Vi er kanskje den minste festivalen i kapasitet, men blant dem som har flest bryggerier, forteller Jean-Paul Watson i Grünerløkka Brygghus til Ølportalen. – Vi klarer ikke å si nei til de som har vært på festivalen før, samtidig som vi ønsker nye bryggerier velkommen, forklarer Kjetil Johnsen.

Med mange bryggerier blir det også mange forskjellige øl å se frem til. I år har arrangørene valgt å kun ha øl på fat. Flere av bryggeriene vil ha med seg mange ulike øl, men kun ett fat av hver og rotere på utvalget. Dette gjelder særlig noen av de større bryggeriene. Enkelte øl kan derfor bli fort utsolgt og utvalget vil til enhver tid variere.

Vespa og Humla

Her, ved Vespa & Humla på Grünerløkka i Oslo, blir det mikrobryggfestival i to dager fra og med i morgen, fredag.

Større plass

Selv om festivalen de siste årene har vært godt besøkt, og interessen for årets festival har vært enorm, ønsker verken Johnsen eller Watson å flytte på festivalen.

– Noe av det som gjør denne festivalen så bra, er at den er liten og intim. Det er en bakgårdsfestival, og flere av bryggeriene har sagt at det er deres favorittfestival nettopp fordi den er liten. Det er veldig god stemning mellom bryggeriene på festivalen, forteller Watson.

Brygghuset har tenkt på muligheten for en større festival, men det ville blitt et annet konsept, og er ikke noe som er aktuelt i nærmeste fremtid. – Vi har tenkt på å utvide med en dag, men vi synes størrelsen på festivalen er passende, sier Watson.

I år blir det likevel noe bedre plass på festivalen. Kafepuben Vespa & Humla åpnet dørene for en uke siden og blir en del av festivalområdet. Det gjør at det blir mellom 100 og 150 ekstra plasser sammenlignet med i fjor, og den totale kapasiteten blir mellom 450 og 500 personer. Det er likevel en fordel å være tidlig ute. Selv med ekstra plass er det sannsynlig at det fort fylles opp. I fjor ble det kø for å slippe inn kun noen få timer etter at festivalen åpnet. Siden festivalen er gratis, vil det i år være slik at personer som forlater festivalområdet må stå i kø for å komme inn igjen hvis de senere vil tilbake.

Musikalske innslag

Som tidligere år, blir det også i år musikalske innslag på festivalen. Fredag spillertrioen Jazzbanditt på festivalen, mens Halden-bandet Twangomatics spiller opp til surf-rock på lørdag. Oslo Radioorkester avslutter som vanlig festivalen på lørdag.

I tillegg til godt øl, blir det også muligheter for å smake på god mat i løpet av festivalen. Vespa & Humla vil ha en egen festivalmeny under hele festivalen. Inne på selve festivalområdet blir det servert pølser fra Strøm Larsen i regi av Grünerløkka Brygghus.

Festivalen starter klokken 15 fredag og klokken 13 lørdag, og stenger klokken 23 begge dager. Ølportalen vil legge ut og oppdatere listen over øl som serveres på festivalen i vår arrangementskalender.

The post Bryggeriboom for mikrofestival appeared first on Ølportalen.


Vikingøl lanseres

$
0
0

I forbindelse med Forskningsdagene har Universitetet i Oslo et arrangement i Litteraturhuset  16. september om vikingenes mat- og drikkevaner.

Flere av innleggene har fokus på øl. Karoline Kjesrud, Institutt for lingvistiske og nordiske studier, skal snakke om ølruner og magi knyttet til ølritualer.

Botaniker Anneleen Kool ved Naturhistorisk Museum har forsket på planter og urter funnet i vikingskipene. Hun er i tillegg hjemmebrygger, så da var det naturlig å brygge et øl med ingredienser som ble brukt i vikingtiden. Bryggingen har skjedd samarbeid med Kjetil Johnsen på Grünerløkka Brygghus, og dette ølet blir det anledning til å smake på under arrangementet. 

I ølet er det brukt blant annet einer og ryllik. Det er også brukt humle, og det er det også historisk belegg for å bruke.  Anneleen kan fortelle at det er funnet humle i utgravingen av Kaupang fra 800-tallet.

Lenke til arrangementet

 


Knut Albert Solem blogger på http://knutalbert.wordpress.com og twiterer som @KnutAl


The post Vikingøl lanseres appeared first on Ølportalen.

Ferdigvarmet øl på Grünerløkka Brygghus

$
0
0

Tre nye tappelinjer har nylig blitt satt opp i baren på Grünerløkka Brygghus i Oslo. Fra disse linjene blir ølet servert mellom 10 og 11 grader. Normalt sett serveres ølet på en temperatur mellom 5 og 6 grader. For mange typer øl er dette alt for kaldt, noe som medfører at mange ølentusiaster sitter med ølglasset mellom hendene eller mot brystet for å varme det opp til en mer riktig drikketemperatur.

– Folk opplever ølet annerledes når det serveres på riktig temperatur. Smaksopplevelsen blir noe helt annet. Det kommer frem helt andre smaker i ølet som blir skjult av den lave temperaturen fatølet vanligvis serveres på, forklarer daglig leder Jean-Paul Watson i Grünerløkka Brygghus til Ølportalen. Ideen til å sette opp tappelinjer med høyere temperatur, fikk de da de selv satt med et lyst øl mens de ventet på at ølet de hadde skjenket skulle nå riktig temperatur. Tilbakemeldingene så langt har vært gode, og Watson tror dette er noe vi kommer til å se mer av fremover. Han tror bryggere vil være opptatt av at ølet kan serveres med ulik temperatur. – Folk får nå smake på ølet slik bryggerne har sett det for seg når ikke alt serveres på samme lave temperatur, sier Watson.

Ølene som settes på de varmere tappelinjene vil være øl som har en lavere grad av karbonering, for å unngå at ølet skummer helt over. De ansatte på puben må også passe på at det ikke selges for mye av ølet. Kjøperen vil ha en kapasitet på rundt 40 liter i timen for å holde ølet på riktig temperatur og unngå skum. Av denne grunn kommer Brygghuset til å sette litt mer spesielle og sjeldne øl som serveres i mindre glass på tappelinjene.

For øyeblikket har bryggeripuben to gjestefat og ett eget brygg på fat fra de varmere linjene. Fra sitt eget bryggeri har de sin fatlagrede Imperial Stout. I tillegg serveres Lervigs 1349 Bourbon & Sour Cherry Edition og Sparrow Pit fra Birrificio Italiano. Fremover kommer det øl som 3 Bean Stout fra Lervig, The Living End fra Buxton Brewery og førsteutgaven av 1349. Med tiden planlegger brygghuset å ha to øl fra sitt etter bryggeri og ett gjestefat. Bryggeriet planlegger å lage flere øl med lavere grad av karbonering som vil passe å servere på en høyere temperatur.

Artikkelen Ferdigvarmet øl på Grünerløkka Brygghus er hentet fra Ølportalen.

Har Sagene Bryggeri likevel ikke skjønt det?

$
0
0

I forrige uke la Ølportalen ut en artikkel om Sagene Bryggeri der bryggerimester Kristian Johnsen fremstod svært ydmyk og på linje med andre håndverksbryggeri. Det ser dessverre ikke ut til at denne ydmykheten har nådd PR-avdelingen, for i invitasjonen er en tilbake til at Oslo alt for lenge har savnet et «eget bryggeri». De som var på åpningen forteller at det der gikk i samme tralte og at byens mer erfarne ølfolk ikke var til stede. De var rett og slett ikke invitert og det er sikkert like greit når lokalpolitikere stiller i kø for å fortelle at de ikke har fått med seg hva som skjer i egen by. Journalist(?) Espen H. Rusdal fra Dagsavisen tok agn, krok, søkke og litt til og desken følger opp. OsloBy, som jeg tidligere har kritisert, hadde en langt mer balansert fremstilling for en ukes tid siden og omtaler mange av de eksisterende bryggeriene i byen.

Jeg skal ikke kommenter så mye mer utover å anbefale alle de som er nevnt over å lese seg litt opp på hva som skjer i egen by. Et godt utgangspunkt kan da være Knut Albert Solems «Norske Øl og Bryggerier». Der finner en det aller meste av informasjonen jeg lister under, mens en finner resten finner på Vinmonopolets nettsider.

Overskrift fra Dagsavisen 01.12.2015

Amundsen Bryggeri

Stortingsgaten 20 og Nydalsveien 30A
Etablert 2011, utvidet  2013
200.000 liter i 2015
7 øl listet i boken (faste)
15 øl listet hos Vinmonopolet

Cervisiam Bryggeri

Etablert 2015
Brygger hos EGO i Fredrikstad
Er på jakt etter passende lokale i Oslo
10.000 liter i 2015

Slik fremstiller desken i Dagsavisen saken.

Crow Bryggeri

Torggata 32
Etablert 2012
55.000 liter i 2013, tilsvarende årlig

Dronebrygg

Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17
Etablert 2011
15.000 liter i 2015
2 øl listet i boken (faste)

Utdrag av invitasjonen Sagene Bryggeri sendte ut. Hele kan sees øverst i innleggets hovedbilde.

Utdrag av invitasjon fra Sagene Bryggeri.
Hele kan sees øverst i innleggets hovedbilde.

Grünerløkka Brygghus

Københavnergata 2
Etablert 2013 (pub i 2011)
150.000 liter i 2015
8 øl listet i boken (faste)
11 øl listet på Vinmonopolet

Kolonihagen Grünerløkka

Korsgata 25
Etablert 2014
7.500 liter i 2015
2 øl listet i boken (faste)

Little Brother

Akersveien 19D
Etablert 2013
6.000 liter i 2015
4 øl listet hos Vinmonopolet

Nedre Foss Gård

Nordregate 2 (ved Akerselvas bredd)
Oppstart i forrige uke
4 øl tilgjengelig

Oslo Mikrobryggeri

Bogstadveigen 6
Etablert 1988
Første bryggeriåpning i Norge på 100 år
Første mikrobryggeripub i skandinavia

Tidligere innlegg

Det jeg tidligere ment om Sagenes markedsføring finner dere her: Sagene og sannheten og her: Ringnes er nedlagt (ekstern), mens dere finner Henning Thoresens svar her: Det er ikke synd på Sagene (ekstern).

Schouskjelleren Mikrobryggeri

Trondheimsveien 2 (et steinkast fra Akerselva)
Etablert 2010
Ca. 150 000 liter i året
3 øl listet hos Vinmonopolet

St Hallvards Bryggeri

Østre Aker Vei 210G
Etablert 2015
50.000 liter i 2015
7 øl listet i boken (faste)
8 øl listet hos Vinmonopolet

Klargjøring

Jeg understreker at alt som er skrevet her gjelder måten bryggeriet fremstiller seg på og ikke har noe med kvaliteten på produktene å gjøre, enten de er brygget i Oslo eller Arendal. Det jeg har smakt står ikke tilbake for andre produkter i segmentet de konkurrer.

Sagene Bryggeri

Åpnet bryggeriet 1. desember 2o15
Teoretisk kapasitet: 250.000 liter i året i Oslo
4 øl listet i boken (faste)
1 øl, i to forpakninger, listet hos Vinmonopolet
Har frem til nå brygget alt i Arendal og vil fortsatt brygge borparten i Arendal
Informasjon om antall liter i 2015 varier fra 500.000 til 750.000

 

Artikkelen Har Sagene Bryggeri likevel ikke skjønt det? er hentet fra Ølportalen.

Grünerløkka Brygghus med nytt samarbeidsøl med Jameson

$
0
0

Lanseringen av samarbeidsbrygget fant nylig sted på Vespa & Humla, og Kjetil Johnsen, bryggmester ved Grünerløkka Brygghus har i denne ølen hentet inspirasjon fra såvel irsk musikk og historien til Østersjøen.

– Vi har brukt en blanding av lys og mørk malt for smak og farge, havre for fyldig munnfølelse og litt moscovadosukker for røstet smak og høyere alkoholprosent. For å balansere maltsødmen har vi brukt klassisk engelsk humle, East Kent Golding, forklarer Kjetil Johnsen til Ølportalen.

Tønnene som er brukt til bryggingen er håndplukket av Jamesons bøkker Ger Buckley, som er femte generasjons tønnemaker hos Jameson. Irish Rock Porter har en alkoholstyrke på 7,3 prosent. Den ferdige porteren har en delikat smak av whiskey honning og vanilje. I følge Johnsen er ølet godt alene, men det kan også matche alt fra storfekjøtt til ost og dessert.

– Irish Rock Porter passer fint til en oksehalegryte kokt med ølet eller som drikke til grillet Entrecote. Den gjør seg også til vellagret Cheddar eller en kraftig blåmuggost som Gorgonzola Piquante. Jeg kan også anbefale den i sjokoladetrøffel, eller ved siden av vaniljeis med kirsebærcoulis, utdyper Kjetil Johnsen.

Grünerløkka Brygghus et opplagt valg

Jameson startet Project Hops allerede i 2013, og prosjektet retter fokus på hva som skjer når nysgjerrigheten styrer bryggeprosessen. Jamesons destillatør og bryggermesteren hos Franciscan Well Brewery i Cork ville teste hvordan Jamesons tønner kunne påvirke bryggeriets irske stout. Stouten var lagret på tønnene i skes uker og ble til en prisvinnende fatlagret øl. Siden da har Project Hops blitt utvidet til København, London, Chicago og Nairobi. Med Irish Rock Porter har prosjektet nådd Norge.

– Det var utrolig spennende da vi fikk muligheten til å gjøre prosjektet i Norge, både på grunn av tradisjonen med norsk mikrobrygg og veksten av mikrobrygget øl. Kvalitet ligger i kjernen til Jameson, så vi visste at vi ville samarbeide med et bryggeri som kunne produsere kvaliteten vi så etter. Grünerløkka Brygghus ble et opplagt valg. Lidenskapen Kjetil viser for bryggingen er inspirerende og det gjør at dette samarbeidet passer perfekt, sier Emma White, Brand Ambassador for Jameson i Norge.

Jameson og Günerløkka Brygghus er godt fornøyd med Irish Rock Porter, og er positive til nye fremtidige samarbeid. Johnsen har allerede lånt noen av fatene som ble brukt i prosjektet til å fatlagre et juleøl. Og nå har fatene blitt brukt på ny til en IPA.

– Vi vurderer å gjøre dette igjen. Vi får se hvordan det første brygget blir tatt imot. Men vi syns selv ølet er vellykket, og gjør gjerne dette igjen, sier Kjetil Johnsen.

Irish Rock Porter lanseres på fat på Grünerløkka Brygghus i dag, og planen er også at ølet skal finne veien til Vinmonopolets hyller.

Artikkelen Grünerløkka Brygghus med nytt samarbeidsøl med Jameson er hentet fra Ølportalen.

Feirer Oslo-øl med egen festival

$
0
0

Grünerløkka Brygghus og daglig leder Kjetil Johnsen er glade i små og intime ølfestivaler. Nå har de laget en egen for Oslos mikrobryggerier. Oslo har de siste årene fått en rekke nye mikrobryggerier, og i morgen og lørdag samles ni av dem – inkludert hovedstadens nyeste bryggeri, Oslo Brewing Co. – til festival i bakgården hos Grünerløkka Brygghus. Dette blir første gang bryggeriene samles til sin egen festival.

Konseptet til festivalen er det samme som de tidligere mikrobryggfestivalene på Grünerløkka. Bakgården og bryggeribygningen til Grünerløkka Brygghus åpnes opp og det blir mulig å smake på et bredt utvalgt av øl fra bryggeriene som deltar. Det blir også mat fra Grünerløkka Brygghus, Nighthawk Diner og Vespa & Humla, i tillegg vil en DJ sørge for musikk under festivalen. Nytt for denne gangen, er at plastglassene er borte. Etter forrige festival ble det mye jobb med å kaste store mengder plastglass. I billettprisen får nå alle et festivalglass, og det settes opp godt med skyllestasjoner og muligheter for å bytte ut glass.

Målgruppen til festivalen er alt fra de ølinteresserte til de som bare er nysgjerrige på håndverksøl. Johnsen bedyrer at det ikke er en nerdete festival, men at det er en festival som viser bredden til hva Oslo-bryggeriene. Det er fortsatt snakk om en liten og intim festival. Denne gangen vil ikke festivalområdet inkludere Vespa & Humla, men det vil være litt større plass i bryggeriet. Johnsen anslår at det er plass til rundt 3-400 festivaldeltakere. Med interessen som har vært for festivalen kan det være en fordel å komme tidlig for å unngå lange køer.

Bryggeriene vil ta med et stort utvalg øl til festivalen. Alle ølene blir servert fra fat, og bryggeriene vil til en hver tid ha opptil fire øl tilgjengelig. Johnsen synes det er mye spennende øl som blir servert på festivalen, og han ser frem til å få muligheten selv til å smake hva de andre Oslo-bryggeriene lager.

– Jeg leder meg til selv å prøve hva de andre bryggeriene driver med. Jeg får ikke tid til å smake alt, sier Johnsen til Ølportalen. Han vil ikke si at det er noen spesiell stil som kjennetegner de små Oslo-bryggeriene. Det viktigste kjennetegnet er at alle bryggeriene eksperimenterer med smaker. – Bryggeriene prøver ut mye forskjellig. Selv liker jeg å bruke ingredienser fra den norske naturen, slik som pors og einer. Vi prøver oss også på surøl nå. Fordelen med små bryggerier er nettopp det at vi har gode muligheter for å eksperimentere, sier Johnsen.

Du finner ølliste for festivalen på våre arrangementssider! Vi vil fortløpende oppdatere denne.

 

Klar for 10. gang

$
0
0

Det som Kjetil Johnsen startet i Parkteateret for ti år siden har utviklet seg til en en av landets mest kjente og anerkjente ølfestivaler, og har nå funnet sitt permanente hjem på Grünerløkka. Mens de den gang var tre bryggerier (Nøgne Ø, Haandbryggeriet og Ægir) kan en nå skilte med 20 spennende bryggerier fra inn- og utland.

Nytt av året er at en kan snike seg forbi sjetongkøen ved å betale med Vipps. Her er det satt opp egen bryggierimeny, og om dette fungerer ser vi ikke bort fra at vi får se det på flere ølfestivaler fremover.

Deltagende bryggerier er:

7 Fjell
Ægir
Amundsen Bryggeri
Austmann
Bådin
Ballast Point
Borg Brugghús
Cervezas Althaia Artisana
Eik & Tid
Haandbryggeriet
Hawkshead
Kinn Bryggeri
Lervig
Lindheim Ølkompani
Monkeybrew
Nøgne Ø
Qvart Ølkompani
Toccalmato
Voss Bryggeri
Wild Beer

Norgesferie i øl-Oslo

$
0
0

Hovedstaden er et øleldorado for entusiaster av håndverksøl. London Beer Mile er internasjonalt kjent, men fra Grünerløkka Brygghus til Brygg Oslo er det ganske nøyaktig en engelsk mile, så vi kan utvilsomt skryte på oss vår egen Beer Mile i Tigerstaden.

For en rolig og eventyrlig tur langs Akerselva kan man starte på Nydalen Bryggeri og Spiseri med øl og lunsj, så ta en kjapp dukkert i badeanlegget der oppe før man vandrer nedover langs elvebredden. Ved Sagene står Sagene Lunsjbar som er en institusjon for flytende lunsj, selv om interiør, meny og klientell har drastisk forandret seg til det mindre slitne de siste årene.

Lenger bort i gaten finner man koselige Mysterud Bar med sin lille, men brede ølmeny.
Vender man tilbake til Akerselven vil man passere Hønse-Lovisas hus, kjent fra Oscar Braaten sine bøker, før man kommer til området rundt Mathallen på Vulkan hvor man finner mathallen eneste skikkelige ølbar HopYard, samt Smelteverket (for tiden stengt pga oppussing) og Nedre Foss Gård over gaten (ølbaren er delvis stengt i sommer).
Herfra kan man ta en stikker opp til Bar Flag, et jovialt krypinn hvor barsjefen bærer tatoveringen «no crap on tap».

Går man i den andre retningen i asfaltjungelen kommer man til Grünerløkka hvor barene ligger som perler på en snor. Noen minutter gange er det til Grünerløkka Brygghus, som serverer endel egne brygg og med en gastropubmeny med klassiske retter som Bangers and mash eller fish and chips.

På Løkka finner man også BD57, Brewdog sin Oslo-avdeling, med rikelig utvalg av øl på tapp, flaske og boks, samt en burger- og grillmeny i sann Brewdog-stil.
På andre siden av kvartalet og inn en port finner man Schouskjelleren med sitt rustikke murstensbuede lokale som har egne bryggede fristelser å by på i tillegg til et bredt spekter av øl fra fjernt og nær.

Man kan dukke ned under brua til Akerselven igjen, men skritter man over Eventyrbrua ligger skummende håndverksøl ventende hos erverdige Cafe Sara, som har et stor ølmeny og ikke minst åpent kjøkken frem til 02.30 i helgene.
Like ved siden av finner du Crowbar med sitt luftige og rustikke interiør, hvor man får øl brygget på stedet (bryggverket står ved siden av baren), samt et rikt utvalg fra verdens håndbryggerier.
På hjørnet ligger naboen Bindaas, et sted som har indisk street food og håndverksøl i skjønn forening.

I en avstikker fra Torggata ligger Henry & Sally’s. Fra slushmaskin, via tappekraner til kjøleskap bugnende med ølfristelser, har Mikkeller sin bar i Tigerstaden fått mye oppmerksomhet fra lokalbefolkningen.
I parallellgata ligger Tilt som har hatt Kinn som fast leverandør på noen linjer i alle år, men bredt utvalg av hydrerende dråper på tank og i skap, samt et imponerende utvalg av flipper- og arkadespill.

På Youngstorget finner du Håndslag som har en bryggeribar hvor de presenterer et norske bryggeri hver måned og like ved finnes Kulturhuset med sin avslappede forhold til alt annet av kunst enn ølbryggerkunsten, med spennende utvalg av håndverksøl.

Videre bort Torggata, ned Strøget, kommer man ut i Storgata og har Brygg Oslo på sin høyre side. Kaffebar i inngangspartiet, før en vegg med et halvt kokekar i kobber fra Frydenlunds gamle bryggeri og noen kvadratmeter med tappelister møter en. I overetasjen finner man ‘flaskebaren’ med sitt lagringsskap, kjøleskap, samt månedlige ‘foodtrucks’ som inntar de to småkjøkkene og flere bordtennisbord innerst for de som vil trene bort litt ølvom.

Nedover mot Vaterland finner man Brewgata, med sine 16 tappekraner, mangfoldige flaske- og boksemeny, i lokalene som er dekorert av Oslos kunstnere og tatovører.

Herfra kan man vandre ned på Cafe Fiasco for å se de reisende fare fordi utenfor rutene før man selv farer videre til Mad Goat Tap Room på Grønland.
Her gjør man vendereis mot Rådhuset hvor man finner Amundsen Bryggeri & Spiseri eller til Aker Brygge hvor Beer Palace har vært ølets mekka for turistene i noen tiår.

Om knærne begynner å bli litt moe allerede nå, er det bare en kjapp busstur fra Aker Brygge til Josefinesgate, hvor man finner Oslo Mikrobryggeri rett oppi bakken. OMB var ved starten i 1989 det første nyetablerte bryggeriet på 1900-tallet i landet, og det første pubbryggeriet i Norden. En verdig ende på en ølhistorisk vandring i hovedstaden.


Viewing all 28 articles
Browse latest View live